Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dohvt/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dohvt/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dohvt/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3689
Ciljevi i misija Društva | Muzej domovinskog rata bjelovar

 

Ciljevi i misija Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT)

Vukovarska 9

43000 Bjelovar

 

Stalni postav Domovinskog rata

Andrije Kačića Miošića 16

43000 Bjelovar

 

Društvo ima grb, zastavu i pečat.

Pečat Društva okruglog je oblika, uz obod je ispisan naziv Društva na hrvatskom s gornje i skraćenica s donje strane pečata na hrvatskom i engleskom jeziku s naznakom sjedišta Društva. U središtu pečata se nalazi grb Društva. Pečat čuva i ovlašten je koristiti Predsjednik Društva i drugi članovi Društva koje on ovlasti.

Zastava Društva izrađena je po uzoru na službenu zastavu Republike Hrvatske, a sastoji se od tri boje: crvene, bijele i  plave s grbom u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Društva čine u srebrnom dva puta razdijeljenom štitu u prvom crvena i plava greda, u drugom crvena i plava trostruka greda i u trećem crvena i plava dvostruka greda te u zaglavlju ispisanim crnim DOHTV. Stilizirani štit je izrađen po uzoru na prve oznake s kape službene odore hrvatskih oružanih formacija korištenih u svibnju 1990. Polja su izvedena po uzoru na motive vrpci spomen medalja vojno-redarstvenih operacija redom Bljesak, Ljeto 95 i Oluja. Ukoliko se grede promatraju kao cjelina, grb se sastoji od dva stilizirana prikaza vojnika s po jedan sa svake strane grba po uzoru na povijesni grb vojne komune Bellovar iz 18. stoljeća  koji sadrži stilizirane prikaze dva vojnika-serežana.

Sukladno Statutu Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije ima sljedeće ciljeve:

– unaprjeđenje hrvatske vojne tradicije, posebno suvremene povijesne epohe lokalnog, državnog i   međunarodnog karaktera u skladu s pomoćnim povijesnim znanostima poput uniformologije koja  proučava nastanak, razvoj i povjesnicu odora, promicanje njenih etnološke vrijednosti u korelaciji sa srodnim znanostima poput povijesnih, socioloških i vojnih te uopće s društvenim, humanističkim i interdisciplinarnim poljima znanosti s posebnim osvrtom na Domovinski rat.

– djelovanje u okviru očuvanja vojne tradicije vezane uz lokalnu zajednicu, ali i uz značenje vojne tradicije u okviru povijesnog konteksta Republike Hrvatske i civilizacijskih krugova kojima pripada – srednjoeuropskom i sredozemnom.

– poticanje i razvijanje šireg interesa za vojnu semologiju, posebno uniformologiju te srodne znanstvene discipline kao što su faleristika, genealogija, heraldika i veksilologija.

– očuvanje uniformološke baštine, posebice na području Republike Hrvatske i zajednice u kojoj Društvo djeluje.