DRUŠTVO ZA OČUVANJE HRVATSKE VOJNE TRADICIJE

 

Društvo za promicanje hrvatske vojne tradicije ima za cilj promicanje vrijednosti i digniteta obrambenog Domovinskog rata, poticanje i popularizaciju hobističkih i znanstveno-istraživačkih aktivnosti vezanih uz hrvatsku ratnu i vojnu povijest, unaprjeđenje hrvatske vojne tradicije s posebnim osvrtom na suvremene povijesne epohe lokalnog, državnog i   međunarodnog karaktera te promicanje etnološke vrijednosti u korelaciji sa srodnim znanostima poput povijesnih, socioloških i vojnih te uopće s društvenim, humanističkim i interdisciplinarnim poljima znanosti. Poseban naglasak stavljamo na obrambeni Domovinski rat, povijesni događaj kojim je, uz velike žrtve, dosanjan san o samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Društvo upravlja Muzejom Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar, što je i primarna djelatnost udruge, provodi redovita dežurstva, okuplja članove i sudjeluje u aktivnostima šire lokalne zajednice u okviru obilježavanja važnijih datuma suvremene hrvatske povijesti, organizacije tribina, okruglih stolova, predavanja, promocija knjiga svakodnevno i aktivno sudjelujući u društvenom okruženju Bjelovara i okolice.

 

TIJELA DRUŠTVA

 

 • Predsjednik: Marin Sabolović, mag. geog.                          
 • Potpredsjednik: pukovnik Darko Banjeglav
 • Tajnik: Andrea Posarić, struč. spec. oec.

 • Časni sud: Davor Dijanović, mag, iur. ,  Silvestar Štefović, Miroslav Veček
 • Predsjedništvo: Mario Đurak, dipl. krim., Predrag Banjeglav, bacc. oec.     
                   
 • Voditelj Galerije Muzeja OZ i ZP Bjelovar: Mladen Medar, dipl. arh.
 • Kustos Galerije Muzeja OZ i ZP Bjelovar: Marin Sabolović, mag. geog.

 • Povjerenik za projekte i javne pozive: Andrea Posarić, struč. spec. oec.
 • Povjerenik za izložbenu djelatnost i likovna oblikovanja: Zlatko Sabolović, mag. oec.
 • Povjerenik za operativnu tehniku i naoružanje: Pukovnik Darko Banjeglav

 

GRB I ZASTAVA DRUŠTVAZastava Društva izrađena je po uzoru na službenu zastavu Republike Hrvatske, a sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave.

Grb Društva čine u srebrnom dva puta razdijeljenom štitu u prvom crvena i plava greda, u drugom crvena i plava trostruka greda i u trećem crvena i plava dvostruka greda te u zaglavlju ispisanim crnim DOHTV. Stilizirani štit je izrađen po uzoru na prve oznake s kape službene odore hrvatskih oružanih formacija korištenih u svibnju 1990. Polja su izvedena po uzoru na motive vrpci spomen medalja vojno-redarstvenih operacija redom Bljesak, Ljeto 95 i Oluja. Ukoliko se grede promatraju kao cjelina, grb se sastoji od dva stilizirana prikaza vojnika s po jedan sa svake strane grba po uzoru na povijesni grb vojne komune Bellovar iz 18. stoljeća koji sadrži stilizirane prikaze dva vojnika-serežana.