DRUŠTVENIM PODUZETNIŠTVOM DO OSUVEREMENJIVANJA MUZEOLOGIJE HRVATSKE VOJNE BAŠTINECILJ PROJEKTA:


Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije će uz pomoć bespovratnih financijskih sredstava iz Europske unije u okviru projekta „Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine“, UP.02.3.1.03.0131, opremiti prostor Muzeja operativne zone i Zbornog područja Bjelovar na Barutanskoj 10 na Spomen području „Barutana 1991.“ kako bi posjetiteljima i svim zainteresiranima omogućio potpun i kvalitetan doživljaj izloženih predmeta koji pričaju priču o velikoj hrabrosti i žrtvi prilikom stvaranja Domovine.

Cilj je sredstvima Europske unije stvoriti izložbeni prostor Muzeja na svojstven način temeljen na primjerima sličnih europskih muzeja i novih trendova u području muzeologije. Projektom će se pridonijeti jačanju kapaciteta Društva s ciljem transformacije udruge u društvenog poduzetnika, pri čemu će se stvoriti preduvjeti za osiguranje samoodrživosti Društva.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju društvenog poduzetništva na području Bjelovarsko-bilogorske županije kroz jačanje kapaciteta subjekata koji započinju svoje poslovanje u skladu s društveno-poduzetničkim načelima, na način da se ojačaju sposobnosti i vještine zaposlenika Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije te nezaposlenih osoba ranjivih skupina (branitelji, osobe s invaliditetom i žene).

Terminski plan projekta: 26.11.2021. - 26.11.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 1.197.820,12 kn
EU sufinanciranje projekta iz ESF iznosi 85% vrijednosti projekta: 1.018.147,10 kn

Nositelj projekta : Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Voditeljica projekta: Otavia Samodol 

Kontakt: +385 99 748 6701
E- mail : info@dohvt-muzejdomovinskograta.hr

 

PROJEKTNI TIM:

  • Voditelj projekta – priprema materijale za provedbu aktivnosti, komunikacija sa projektnim timom, posredničkim tijelima i partnerima
  • Voditelj edukativnih i prodajnih aktivnosti – osmišljava način kako privući veći broj posjetitelja u muzej, osmišljava prodajne strategije
  • Koordinator promidžbe i vidljivosti – obavlja poslove promocije komunikacija s medijima, objave na društvenim mrežama
  • Tehničari – održavanje muzejskog prostora i opreme

 

EU PROJEKT NOVOSTI
06 Svi 2022

ODRŽANA KONFERENCIJA „DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO – JUČER, DANAS, SUTRA“

Tijekom provedbe projekta „Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine“ UP.02.3.1.03.0131, ukupne vrijednosti projekta 1.018.147,10 kn od čega EU sufinanciranje projekta iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85%, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije zaključno s konferencijom „Društveno poduzetništvo – jučer, danas, sutra“ završilo je „Tjedan društvenog poduzetništva“.

U okviru elementa „Povećanje vidljivosti društvenog poduzetništva“ održana su tri strukturirana sastanka i konferencija, a kao zaključak elementa izrađen je Akcijski plan kao zaključak aktivnosti provedenih u okviru povećanja vidljivosti.

Tijekom strukturiranih sastanaka i konferencije obrađene su teme poput iskustva poslovanja Društva očuvanja hrvatske vojne tradicije i udruge Obnova kao društvenih poduzetnika, analiza strateškog i pravnog okvira društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj s pregledom primjera dobre prakse već postojećih društvenih poduzetnika u Hrvatskoj te provedba Akcijskog plana i uključivanje novih dionika u suradničku mrežu. Konferencija „Društveno poduzetništvo – jučer, danas, sutra“, održana 30. travnja, završetak je elementa „Povećanje vidljivosti društvenog poduzetništva“, moderator konferencije je Hrvoje Švalek.

Konferencija se je prenosila na tri lokacije, tj. paralelno iz Galerije Muzeja OZ i ZP Bjelovar Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, iz caffe galerije „Institut“ Udruge Obnova i putem aplikacije Zoom, a konferencija je okupila 50 sudionika. Cilj konferencije bio je, uz opći pregled Društvenog poduzetništva, pregleda strateškog razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj i primjera dobre prakse, podijeliti iskustva Udruge „Obnova“ koja je u drugoj godini provedbe projekta društvenog poduzetništva i Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije koja provodi projekt Društvenog poduzetništva u razdoblju 2021.-2023.

Sredstvima projekta „Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine“ Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije digitaliziralo je novootvoreni muzejski postav na Barutani, a uz digitalizaciju interaktivnim pristupom predmetnim je projektom omogućena dopuna sadržaja. Podsjećamo, Muzej OZ i ZP Bjelovar otvoren je za posjetitelje srijedom, četvrtkom i petkom od 18 do 20 sati, pozivamo sve da posjete muzejski postav i podrže rad Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

 

     

EU PROJEKT NOVOSTI
27 Travanj 2022

Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I

Najava za Tjedan društvenog poduzetništva organiziran u sklopu provedbe projekta UP.02.3.1.03.0131 „Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine” koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.“

S ciljem informiranja javnosti o aktivnostima koje se provode u sklopu provedbe projekta„Društvenim poduzetništvom do osuvremenjivanja muzeologije hrvatske vojne baštine” u razdoblju od 28.4.2022. do 30.4.2022. godine održat će se konferencija i 3 strukturirana sastanka o važnosti, specifičnostima i utjecaju društvenog poduzetništva s ciljem povećanja vidljivosti društvenog poduzetništva.

U sklopu provođenja aktivnosti projekta kroz želi se potaknuti svijest o važnosti društvenog poduzetništva kao poslovanja koje uz ekonomsku stvara i dodatnu društvenu vrijednost kroz zapošljavajnje ranjiivih skupina na projektnim aktivnostima. Osobe s invaliditetom, žene i branitelji ranjive su skupine te su stoga i teže zapošljive, iako posjeduju bogate vještine i sposobnosti. Ovim projektom se želi osnažiti svijest o zapošljavanju ranjivih skupina te jačanjem njihovih kompetencija, znanja i vještina aktivnim sudjelovanjem na radionicama, edukacijama, studijskim putovanjima kako bi dobili znanje koje će im poslužiti za samostalan ulazak u poduzetištvo.

Navedeni događaji održat će se na adresi Barutanska 10 u Galeriji Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar u razdoblju od 28.4.2022. do 30.4.2022. godine.